Perzeidi – Rimska cesta

Z nabavo novega objektiva Samyang 14mm AF za fotoaparate s polnim formatom (full-frame) in zaslonko f/2.8, ki naj bi bil (poleg izjemno širokega kota) namenjen fotografiranju prav mlečne ceste (Milky Way), je bilo obdobje meteornega dežja (Perzeidi) v polovici avgusta ravno pravšnji izgovor za temeljito testiranje.

Najprej en večer spoznavanja z opremo na Strmci

Ker je iz te razgledne točke preveč svetlobnega onesnaženja, je bilo potrebno najti boljšo lokacijo.
Rakov Škocjan je bil zadetek v polno. Inspiracijo za to posnetek sem sicer dobil, ko sem videl dela drugih fotografov, ki so ponoči slikali Rakov Škocjan, vendar sem imel dva jasna cilja: V oknu sem želel ujeti Rimsko cesto, ter fotografiji dodati več drame. Z zunanjo bliskavico, pravilnim tajmingom (s pomočjo mobilne aplikacije Stellarium) in nekaj vlage v ozračju mislim, da mi je uspelo.

Naslednji večer, za vrhunec meteornega dežja, sva poskusila srečo pri Predjamskem gradu. Uspela je fotografija z mlečno cesto in nekaj perzeidi, vendar so bili bolj bledi in na fotografiji manj opazni, zato so tu malce bolj poudarjeni.

Za zaključek pa še bombardiranje iz vesolja na Počku.

Problematiko Počka izpostavim vsakič, ko imam priložnost. Vojaške vaje in strelivo onesnažujejo podzemne vode na tem klasičnem kraškem terenu. Vsa voda iz tega območja se steka v Planinske Malne, ki je glavni vodni vir za Postojno. Meritve v jamah na tem območju kažejo povišano vsebovanost kovin, predvsem kadmija, bolj natančne raziskave bodo pa predvidoma potekale prihodnje leto. Mednarodne vsakoletne zračne misije tudi proizvedejo ogromno zvočnega onesnaženja in se občani vsakič počutijo, kot da so sredi vojne. Zapira se tudi že tako omejeni zračni prostor, na že tako majhnem območju. Svobodna država…