Druga zmaga na National Geographic

Z lanskoletno zmago na fotonatečaju National Geographic 2022, sem bil prepričan, da se letos to ne more ponoviti. Saj vendar mora še kdo drug dobiti priložnost, kajne?

Poplavljeno Cerkniško polje
Lanskoletna zmagovalna fotografija natečaja National Geographic 2022
CERKNIŠKO POLJE
Presihajoče Cerkniško jezero je fenomen kraških pojavov, saj voda na krasu običajno ne zastaja. Presihanje je začel preučevati že Valvasor, ki si je zamislil sistem podzemnih jezer. Kot dobra znanstvena fantastika je njegova razlaga začinjena z delčki resnice.

A ko sem pred samo razglasitvijo dobil e-mail organizatorja, naj priložim originalno (RAW) verzijo svoje fotografije, sem posumil, da sem očitno spet v ožjem izboru. Nato me je pa nekaj dni pred samo razglasitvijo presenetil ponoven e-mail, da je moja fotografija RAZSVETLJENJE (Vse Mlečne ceste vodijo v Rakov Škocjan) zmagala v kategoriji Pokrajina. Od tu dalje sem e-mail nehal brati, se sam pri sebi hudomušno namuznil in povedal ženi za dosežek. Čez par ur sem ponovno odprl mail, ter večkrat natančno prebral naslednji stavek.

Spet? Neverjetno!

Na podelitvi sem enostavno moral izvedeti, kako je žirija ocenjevala. In pošten odgovor ni razočaral. Žirija je dobila poleg fotografije samo informacijo o naslovu in opisu fotografije. Imen ni bilo zraven. Vsak žirant je glasoval za zmagovalno fotografijo znotraj svoje kategorije, nato so pa zmagovalca celotnega natečaja iz izbranih del določili skupaj. Za imena so izvedeli šele, ko so svoje odločitve sporočili organizatorju.

RAZSVETLJENJE
Vse Mlečne ceste vodijo v Rakov Škocjan

Fotografija je nastala na neko avgustovsko noč, ko sem se odločil fotografirati sceno pod Malim naravnim mostom v Rakovem Škocjanu ponoči, po navdihu dveh drugih del, a kot sem že napisal na Instagramu, z dvema ciljema. Želel sem na fotografiji uprizoriti veliko več drame, ter želel sem, da bi bila na nebu vidna Mlečna cesta. Z Aninim potrpljenjem, ki je morala za vsak poskus 30 sekund nepremično pozirati, sva naredila nekaj različnih variant, in eno od teh sem poslal na natečaj. Ostale so pa tu spodaj.

Pa še nekaj fotografij iz podelitve, kjer je bila dvorana v Smeltu nabito polna, da nisva imela več kje sedeti. Pred podelitvijo so nam postregli še z odličnimi predavanji z vrhunskimi fotografijami. Predavali so: Ami Vitale, Arne Hodalič, Davorin Tome in Ivan Šprajc.

V medijih so zapisali…

Pa drugo leto spet???