Žan Kafol

· @jeancaffou · foto@kafol.net

Aurora borealis ali SAR?

V nedeljo je srednjo in delno tudi južno Evropo ponovno dosegel severni sij zaradi povišane sončne aktivnosti, ki bo predvidoma trajala še kakšni dve leti. Letos je bil severni sij v Sloveniji že viden aprila.
Za naše geografske širine je ta pojav zelo redek, medtem ko je na severnem polu precej pogost!

Vendar ali je to, kar smo videli in fotografirali res severni sij (aurora borealis) ali kakšen drug pojav?

Tudi sam sem šel v nedeljo v lov, tako kot mnogi – prepozno. Aurora je bila najbolj izrazita okrog 18. ure, poleg tega je bil zahodni del države večinoma pokrit z gosto oblačnostjo. A vendar sem ujel zelo kratko in majhno luknjo jasnega neba, fotoaparat postavil na streho avtomobila in ga uperil v nebo. S prostim očesom nisem zaznal nič posebnega – oči se mi tudi še niso popolnoma privadile na temo – a na zaslonu sem zagledal rdečkasto-roza sij za oblakom. Ponovnega poskusa nisem dobil – jasnina neba in ura glavnega dogodka sta se mi neusmiljeno oddaljevala.

Malce nejevoljen sem kasneje ugotovil, da iz edinega in še to zelo slabega poskusa v resnici nisem ujel aurore, temveč SAR.

SAR je zavajujoče poimenovan kot “Stable Aurora Red”, ker ni stabilen (spreminja obliko) in ni aurora. Res je rdeč, a gre za drug nebesni pojav.

Aurora nastane, ko nabiti delci iz sonca zadenejo zemljino atmosfero, vzbudijo atome kisika in dušika, ki zaradi tega zažarijo v zeleni ali rdeči/modri barvi. Zelena barva aurore je značilna za severni pol, v nižjih geografskih širinah je pa severni sij običajno rdečkasto-oranžen.

SAR nastane zaradi daljšega odvajanja toplote iz zemeljskih sevalnih pasovov. Poleg drugačnega vzroka nastanka je razlika med SAR in auroro tudi vizualno razpoznavna:

  • oblika SAR pasu je homogena, vidi se pas, ni vertikalnih komponent v obliki
  • aurora je nepravilnih oblik, ima vertikalne stebričke, izgleda kot plamen
  • SAR žari v isti barvi – rdeči, aurora je pogosto različnih barv
  • aurora je precej bolj svetla od SAR
  • SAR je komaj zaznaven s prostim očesom (valovna dolžina 630 nm)
  • aurora se pojavlja v visokih latitudah, ob močnih sončnih aktivnostih (K indeks 7+) pa tudi v srednjih
  • SAR se pojavlja v srednjih latitudah
  • aurora hitreje spreminja obliko kot SAR, zato SAR izgleda, kot da je stabilen (se zdi, kot da se ne spreminja)
  • SAR je lahko viden še en dan po aurori, če ohlajanje tako dolgo traja. SAR je lahko viden, tudi če nas aurora ne doseže, ali če aurore sploh ni!
  • nastanek: aurora – sunki delcev iz sonca, SAR – odvajanje toplote iz magnetosfere v termosfero-ionosfero
  • aurora nastane v atmosferi, SAR pa precej višje – v magnetosferi na višini 400 km

Analogija:
Če je aurora ogenj na plinskem gorilniku, je SAR še vroče žareče železo gorilnika, ko je plamen že ugasnjen.
Ali:
Hitel sem na fotografsko akcijo nebesnega ognja na žaru, a ko sem prišel, je bil ogenj že pogašen, ostalo je le še nekaj rdeče žerjavice, hrana je bila že hladna, vsi so odšli, pa še deževati je začelo 🙂

Prvega aprila smo se šalili z lažnimi fotografijami severnega sija. Nekaj dni kasneje se je pa res pojavil. V nedeljo pa ponovno in precej bolj intenzivno. Nekaterim ga je uspelo ujeti zares, nekaterim pa ne.
Bo pa verjetno še kakšna priložnost za posnetek tudi v naših krajih, če bomo imeli več sreče z vremenom.

Zagreti astro-fotografi verjetno že poznajo razliko med SAR in auroro. Jaz je pred tem dogodkom nisem, in sem se zaradi tega naučil veliko novega.

Sličice so iz družbenih omrežjih, ena je moja. Avtorji so navedeni v podpisih fotografij, dve uspešni fotografiji aurore pa nimata podpisa, posnela sta jih Iztok Miklavčič in Aleš Rozman.

Stabilna rdeča aurora (SAR)” in “Severni sij” se nanašata na različna pojava, čeprav oba vključujeta interakcije med Zemljino atmosfero in delci iz vesolja.

1. Severni sij (Aurora Borealis)

  • Kaj je to: Severni sij ali Aurora Borealis je naravni svetlobni pojav, viden na območjih z visoko geografsko širino blizu polov. Pojavi se, ko nabiti delci iz Sončevega vetra trčijo z plini v Zemljini atmosferi, kar povzroči, da ti zasvetijo.
  • Barve: Najpogostejše barve v aurorah so zelena, rumena, modra in vijolična, vendar se lahko pojavijo tudi rdeča ali rožnata, odvisno od vrste plina in višine interakcije.
  • Kje se pojavi: Najbolj je viden blizu Arktike, kot so Norveška, Švedska, Kanada in Aljaska. Južna hemisfera ima podoben pojav, imenovan Aurora Australis.
  • Narava: Dinamičen in spreminjajoč se pojav, kjer se oblika, svetlost in barve lahko hitro spreminjajo. Pojav je močno odvisen od Sončeve aktivnosti – močnejši so med Sončnimi nevihtami.

2. Stabilna rdeča aurora (SAR Arc)

  • Kaj je to: Stabilna rdeča aurora (SAR Arc) je specifična vrsta rdeče aurore, vendar je veliko redkejša in ima drugačne vzroke v primerjavi z običajnimi aurorami, kot je severni sij.
  • Vzrok: SAR nastane zaradi nizkoenergijskih delcev, ujetih v Zemljinem magnetnem polju, namesto visokenergijskih trkov delcev iz Sončevega vetra v polarnih območjih. Ta pojav se pojavlja na precej nižjih geografskih širinah kot običajne aure.
  • Barva: SAR je prepoznaven po svoji stabilni rdeči barvi, ki nastane zaradi emisije kisikovih atomov na zelo veliki višini (približno 400 km), kjer oddajajo rdečo svetlobo. Za razliko od dinamičnih sprememb severnega sija je SAR stabilen in vztrajen, pogosto se razteza na tisoče kilometrov.
  • Kje se pojavi: SAR je mogoče opazovati na srednjih geografskih širinah, kot so Združene države ali Evropa, med geomagnetnimi nevihtami.

Povzetek:

  • Severni sij (Aurora Borealis): Barvit in dinamičen pojav, ki ga povzročajo trki med Sončevimi delci in atmosfero, viden predvsem v bližini polov.
  • Stabilna rdeča aurora (SAR Arc): Redka in stabilna rdeča avra, ki jo povzročajo nizkoenergijski delci v magnetosferi, vidna med geomagnetnimi nevihtami na nižjih geografskih širinah.

Tu so našteti viri, po katerih sem ugotovitve povzel.

Prvi april!